Szalmonellaveszély a tojás kifújásakor

Nincs húsvét színes tojások nélkül! De a nyers tojások kifújása és festése során be kell tartani bizonyos higiéniai szabályokat – például a szalmonellafertőzés megelőzése érdekében. Tanácsokat adunk arra, hogyan kerülhetjük el a fertőzést:
A szalmonella főként a tojás héján, ritkábban a belsejében található. Ha a tojást a szánkkal fújjuk ki, a kórokozók a szájba juthatnak, és fertőzést okozhatnak.
Ez hasmenéshez vezethet, gyakran hányással és hasi görcsökkel együtt. Évente több ezer ember betegszik meg szalmonellával. A gyermekek, idősek és betegek különösen veszélyeztetettek, a fertőzés náluk súlyosabb lefolyású lehet, sőt, egyes esetekben halálos is.
Hogyan kerülhető el a fertőzés?
Hogy elkerüljük a szalmonellafertőzést, kizárólag friss és tiszta tojásokat használjunk kifújáshoz. A tojásokat langyos vízzel és egy kevés mosogatószerrel meg kell mosni. A héjat meg lehet szúrni például hústűvel vagy vékony tűvel, majd a tojást szívószállal vagy vastag tűvel kell kifújni. Kaphatók már speciális fújóeszközök is.
Kézmossás a kifújás után kötelező. Aki teljesen biztonságos megoldást szeretne, az főtt tojást vagy fából, műanyagból készült tojásokat dekoráljon.
Honnan ismerhető fel a friss tojás?
A tojás csomagolásán szerepel a minőségmegőrzési idő. Ez a dátum garantálja, hogy megfelelő tárolás mellett a tojás biztosan fogyasztható.
De a lejárati dátum után is ehető lehet a tojás – ha megfelelően át van főzve.
Egyszerű frissességteszt: tedd a tojást egy pohár hideg vízbe – ha a tojás lesüllyed, friss. Az öreg tojás felúszik, mert benne megnő a légbuborék.